Infertilitatea in ziua de azi

10169194_1476159725933929_590614875_n

Infertilitatea in ziua de azi

Dr. Lara Andronescu

 

Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obţine o sarcină după un an de zile de încercări, prin contacte sexuale în perioade corespunzătoare ovulaţiei, fără a folosi o metodă de protecţie.

Cauzele infertilităţii pot fi feminine, masculine sau mixte, din acest motiv, în cele mai multe cazuri este nevoie de o echipă de doctori formată din ginecolog, androlog, urolog, embriolog pentru a diagnostica şi trata corect cuplul.

Medicul ginecolog este cel care investighează partea feminină. Factori care pot afecta capacitatea femeii de a concepe pot fi de natură structural-anatomică, hormonală, autoimună şi genetică.

Obstrucţia trompelor, distală sau proximală, pune cuplul în situaţia de a se îndrepta spre o fertilizare in vitro pentru că spermatozoizii nu pot ajunge pe cale naturală la ovocit pentru a-l fertiliza. Pentru a evalua permeabilitatea trompelor este necesară efectuarea unei histerosalpingografii, histerosonografii sau a unei laparoscopii.

O sinechie uterină, status post-chiuretaj uterin, poate afecta deasemenea prin lipsa implantări embrionului, motiv pentru care se practică o histeroscopie cu debridarea şi refacerea cavităţii. Tot prin această intervenţie chirugicală se pot evacua polipi endometrali sau mioame intracavitare, factori care pot diminua şansele unei femei de a obţine o sarcină.

Evaluarea hormonală a părţii feminine este una dintre primele etape pe care pacienta trebuie să o parcurgă. Cu timpul rezerva ovariană scade. După varsta de 35 de ani scăderea este mai abruptă, fenomen ireversibil. Chiar şi în condiţile unei rezerve ovariene bune, varsta femeii îşi spune cuvantul prin scăderea şanselor de a obţine o sarcină viabilă iar riscul de anomalii cromozomiale a embrionului este important şi determinant asupra conduitei medicale.

În concluzie, concepţia nu este un proces ce permite amanarea sa şi punerea pe locul doi, după carieră, mai ales dacă femeia are deja 35 de ani.

baby_booties_01

Sindromul ovarelor micropolichistice este o afecţiune frecventă care pune în dificultate de multe ori şi femei tinere ce îşi doresc o sarcină, prin lipsa ovulaţiei şi a riscului pe care îl presupune un proces de stimulare ovariană. Aceste paciente necesită investigaţii suplimentare. În cazul în care se asociază şi un fenomen de supraponderabilitate, un nutriţionist, printr-o dietă corespunzătoare şi corect urmată, poate îmbunătăţii prognosticul.

Trombofilia este o boală de coagulare a sangelui care poate cauza infertilitate prin oprirea sarcinilor în evoluţie. Investigarea ei, deşi costisitoare, ne poate îndruma către un tratament cu anticoagulant, care de multe ori este indicat a se instituii împreună cu medicul hematolog.

Partenerul masculin este investigat printr-o spermogramă şi o spermocultură. În cazul în care acestea sunt modificate, anamneza pacientului este foarte importantă şi are loc direcţionarea lui pe baza acesteia către medicul androlog sau urolog. Oreionul în perioada de pubertate, traumatismele sau intervenţiile chirurgicale în regiunea inghinală, pot fi cauze majore de infertilitate masculină. În anumite rezultate ale spermogramei sunt indicate efectuarea cariotipului şi a microdeleţiilor. Partenerii masculini care fumează trebuie informaţi asupra scăderii capacităţii de fecundare a ovocitului de către spermatozoid prin fragmentarea ADN-ului acestuia.

În cazul în care trompele sunt permeabile iar parametrii spermogramei permit se poate începe cu o stimulare ovariană şi contact sexual dirijat ce presupune monitorizarea ecografică a răspunsului ovarian la tratament, declanşarea ovulaţiei şi raport sexual neprotejat în perioada indicată de către medic.

În caz de nereuşită, următoarea etapă este inseminarea intrauterină, ce este condiţionată de permeabilitatea trompelor şi de calitatea spermei. Acest procedeu presupune din nou, stimulare ovariană, monitorizare ecografică şi declanşarea ovulaţiei. Diferenţa este dată de faptul că spermatozoizii, după ce au fost preparaţi, sunt introduşi direct în cavitatea uterină, de către medicul ginecolog.

Dacă inseminare intrauterină a fost fără succes, dacă trompele nu sunt permeabile, dacă calitatea spermei partenerului nu ne permite, atunci se recurge la fertilizarea in vitro. Această procedură presupune un protocol de stimularea ovariană diferit, monitorizat ecografic şi hormonal. La 36 de ore după declanşarea ovulaţiei medicul ginecolog efectuează puncţia ovariană cu extracţia ovocitelor pe care le predă medicului embriolog. În cazul fertilizării in vitro un ovocit este pus în contact cu 100.000 de spermatozoizi pentru a fi fecundat de către unul singur, pentru a obţine un embrion. În cazul fertilizării cu ICSI un singur spermatozoid este manevrat cu atenţie şi multă delicateţe de către un embriolog care îl va injecta în ovocit. La 2, 3 sau 5 zile după această manevră embrionul obţinut va fi introdus de către medicul ginecolog în cavitatea uterină sub ghidaj ecografic. La 14 zile cuplul se prezintă la clinică pentru efectuarea unui test de sarcină din sange.

734553_414258828655889_805188215_n

Acesta este drumul parcurs de către un cuplu infertil, de la început pană la obţinerea sarcinii. Poate fi un drum lung, solicitant, dificil emoţional ce necesită perseverenţă, optimism, energie şi încredere în propria persoană şi în medicul curant.